Vegan cheesecake is een van mijn favoriete taarten. Zeker als hij is gemaakt van noten en fruit. Je hebt namelijk geen oven nodig om cheesecake te bakken. Vandaag deel ik graag met je mijn no bake vegan cheesecake recept met blauwe bessen. Kom, laten we aan de slag gaan!
Wat is cheesecake?
Cheesecake is een (on)gebakken taart met een zachte kaasvulling, zoals roomkaas of kwark. De bodem is meestal gemaakt van verkruimelde koekjes, gemengd met boter.
Cheesecake, waar komt het vandaan?
Cheesecake komt oorspronkelijk uit het oude Griekenland en het Romeinse Rijk. Hoogstwaarschijnlijk staat het eerste recept van cheesecake beschreven in het boek Deipnosophistae van de Griek Athenaeus. De Romeinen kenden 2 soorten cheesecakes, namelijk een hartige (libum) en een zoete (savillum).
Verschillende soorten cheesecakes
In de Middeleeuwen werden cheesecakes gemaakt met lokale producten, zodat er verschillende soorten ontstonden. In Groot-Brittannië werd de cake gevuld met cottage cheese. Vervolgens namen Britse immigranten het recept mee naar Amerika, waardoor de New York-cheesecake ontstond. In de Big Apple werd cheesecake niet langer met cottage cheese gevuld, maar met roomkaas.
Hollandse kwarktaart
In Nederland kennen we vooral de kwarktaart. Een quiche is echter ook een vorm van cheesecake. Alleen dan hartig. Kortom, elk land kent zijn eigen cheesecake.
Is cheesecake vegan?
Normaal gesproken is cheesecake niet vegan. Hij wordt namelijk oorspronkelijk gemaakt met kwark of roomkaas. De bodem bevat vaak boter.
Vegan cheesecake maken
Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om een heerlijke en gezonde vegan cheesecake te maken. Veel originele ingrediënten kun je namelijk vervangen door een plantaardig exemplaar, zoals:
- roomkaas door cashewnoten;
- koekjesbodem door noten;
- eieren door agar-agar;
- boter door kokosolie.
Wil je meer weten over plantaardige vervangers? Lees dan:
- Honing vervangen doe je met deze 7 vegan alternatieven
- 10 tips voor gezonde en goedkope ei-vervangers
- Vegan melkvervangers: 10 alternatieven
- 7 vegan alternatieven voor boter
Moet je cheesecake bakken?
Cheesecake kun je bakken, maar het hoeft niet. Heb je dus geen oven? Dan kun je alsnog een heerlijke cake bakken! Zoals het onderstaande recept voor een no bake vegan cheesecake met blauwe bessen. Heb je geen blauwe bessen in huis? Gebruik dan een andere fruitsoort, zoals aardbei. Of vervang de amandelen eens door walnoten. Kom, laten we samen het vegan cheesecake recept maken!
Vegan cheesecake recept
Vegan cheesecake met blauwe bessen
Benodigdheden
- kleine springvorm
- bakpapier
- foodprocessor
Ingrediënten
Bodem
- 50 gram cashewnoten
- 50 gram amandelen
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 1 eetlepel kaneel
- ½ eetlepel gesmolten kokosolie
- ½ theelepel vanille extract
- snuf zout
Vulling
- 120 gram cashewnoten
- 70 gram gesmolten kokosolie
- 150 gram blauwe bessen (vers of diepvries)
- 60 gram ahornsiroop
- 1 gram agar agar-poeder
- 1 theelepel vanille extract
- snuf zout
Bereidingswijze
- Bekleed de kleine springvorm met bakpapier. Vet de randen in met kokosolie.
- Maal vervolgens de amandelen en cashewnoten in de foodprocessor.
- Voeg dan de ahornsiroop, kaneel, gesmolten kokosolie, vanille extract en zeezout toe en maal de ingrediënten tot een bal. Te droog? Voeg dan water toe.
- Bekleed de springvorm (en de zijkant) met het mengsel. Laat de bodem opstijven in de koelkast.
- Maal voor de vulling de cashewnoten fijn in de foodprocessor.
- Voeg daarna de gesmolten kokosolie, blauwe bessen, ahornsiroop, agar agar, vanille extract en zeezout toe en maal de ingrediënten tot een smeuïg geheel.
- Haal dan de springvorm uit de koelkast en schenk de vulling in de springvorm.
- Laat ten slotte de vegan cheesecake met blauwe bessen 4 uur opstijven in de koelkast.
Notities
Wat is jouw favoriete smaak cheesecake?
Geef een reactie