Deze vegan pruimentaart maakte ik toen ik de keiharde pruimen op mijn fruitschaal na 2 maanden zat was. Weggooien kan ook, maar is niet zero waste! En geef zelf toe: dat is ook zonde. Gelukkig kun je fruit opwarmen, waardoor je het wel kunt eten. Zoals in deze gezonde vegan pruimentaart met zelfgemaakte marsepein. Benieuwd? Je vindt het recept in dit artikel!
Wat zijn pruimen?
Pruimen zijn ronde vruchten met een rode, paarse, gele of blauwe kleur. De vruchten zijn sappig en hebben een zoete smaak.
De herkomst van pruimen
Pruimen zijn een van de eerste fruitsoorten die, naast olijven, druiven en vijgen, door de mens wordt gegeten. De eerst bekende pruimensoort gaat eeuwen terug. Naar 470 v.C. in China om precies te zijn. Maar 2000 jaar geleden werden er ook al pruimen gegeten in Oost-Europa en West-Azië.
Hoeveel soorten pruimen zijn er?
Doordat pruimen een oud fruitgewas is, waren er in de Romeinse tijd maar liefst 300 soorten! Dat is echt heel veel. Je zal ze alle 300 maar in een supermarkt vinden!
4 Hollandse pruimensoorten
In Nederland zijn er een stuk minder pruimensoorten. Het zijn er namelijk slechts 4: Opal, Jubileum, Victoria en Bleue de Belgique. Opal-pruimen zijn paars-geel, Jubileum pruimen paarskleurig, Victoria pruimen geel-rood en Bleue de Belgique donkerpaars.
Je eigen vegan pruimentaart maken
Zo. Nu je meer weet over pruimen, is het tijd om je eigen pruimentaart te maken! Wat er bijzonder is aan onderstaande recept? Je gebruik geen toegevoegde suiker! De zoete smaak creëer je namelijk met dadels en pruimen. Ben je toch een zoetekauw? Wees niet bang. Sowieso dat jij deze vegan pruimentaart ook heel lekker vindt! Kom, laten we aan de slag gaan.
Recept
Vegan pruimentaart met marsepein
Benodigdheden
- kleine ronde springvorm
- bakpapier
- kom
- foodprocessor
Ingrediënten
Bodem
- olie om in te vetten
- 75 gram speltmeel
- 75 gram boekweitmeel
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel lijnzaad
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- ½ banaan
- scheutje vanille extract
- 15 gram gesmolten kokosolie
- water
- havermout
Vulling
- 100 gram amandelen met vlies
- 6 geweekte dadels zonder pit
- geraspte citroen
- 4 pruimen
- geraspte kokos
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 175 graden Celsius. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de randen in met olie.
- Meng het speltmeel, boekweitmeel, kaneel, lijnzaad, bakpoeder en zout in een kom.
- Prak vervolgens de 1/2 banaan en stop in de kom, samen met een scheutje vanille extract en de kokosolie.
- Vorm dan de ingrediënten tot een samenhangend deeg. Te droog? Voeg wat water toe. Te nat? Voeg wat meel toe.
- Bekleed daarna de bodem en de randen met het deeg, en prik met een vork gaten in de bodem.
- Strooi een beetje havermout over de bodem.
- Mix voor de marsepein de amandelen, dadels en geraspte citroen in een foodprocessor. Te droog? Voeg dan wat water toe. Het moet een kleverige massa worden.
- Bekleed vervolgens de bodem van de taart met de marsepein.
- Snijd daarna de 4 pruimen door de helft en daarna in plakjes.
- Druk dan de schijfjes pruim zo in de marsepein dat je 2 rondjes kunt maken. En strooi de geraspte kokos over de pruimen.
- Schuif ten slotte de vegan pruimentaart 35 minuten in het midden van de oven.
- Laat afkoelen op een rooster.
Notities
Meer taartrecepten met fruit
Fruit is een fantastisch ingrediënt om taart mee te maken. Probeer ook eens:
Wat doe jij met onrijp fruit?
Geef een reactie