Recept: vegan kaneelbroodjes van spelt

Vegan kaneelbroodjes maken

Ik stond in de supermarkt en zag heerlijk uitziende kaneelbroodjes liggen. Smaken die net zo als die filmpjes die je op TikTok ziet?, dacht ik. Ik nam er een paar mee met de hoop dat dit inderdaad zo was. Maar helaas. Het was een hap mierzoete bladerdeeg. Dat kon beter. Daarom stapte ik de keuken in, pakte de benodigde ingrediënten en maakte mijn eigen vegan kaneelbroodjes van speltbloem en -meel. En natuurlijk deel ik het recept graag met jou. Zo kun je ze zelf maken.

Vegan kaneelbroodjes van spelt

Deze vegan kaneelbroodjes van spelt maak je eenvoudig zelf. Gemaakt van spelt, hazelnoten en rozijnen. Lekker met een kop koffie of thee.
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Oventijd30 minuten
Totale tijd4 uur 15 minuten
GangBrunch,Lunch
KeukenAmerikaans,Vegan
Trefwoordhazelnoten,kaneel,plantaardige melk,rozijnen,spelt
Aantal12 broodjes

Benodigdheden

  • 2 kommetjes
  • 2 mengkommen
  • 1 stuk plastic folie
  • 1 foodprocessor
  • 1 deegroller
  • 1 springvorm van 22 centimeter
  • 1 vel bakpapier

Ingrediënten

Vulling 1

  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram hazelnoten gehakt

Deeg

  • 1 eetlepel chiazaad
  • 4 eetlepels water
  • 150 gram speltmeel
  • 250 gram speltbloem
  • 40 gram olie gesmolten
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 gram zout
  • 175 gram plantaardige melk
  • 6 gram droge gist
  • 50 gram plantaardige yoghurt
  • olie om in te vetten
  • 1 handje walnoten gehakt
  • geraspte kokos

Vulling 2

  • 20 gram rozijnen
  • 6 dadels zonder pit
  • 30 gram olie gesmolten
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 4 eetlepels plantaardige melk

Glazuur

  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 eetlepel water

Bereidingswijze

Vulling 1

  • Week van vulling 1 de rozijnen 15 minuten in heet water. Laat het daarna goed uitlekken.

Deeg deel 1

  • Meng het chiazaad met het water in een kommetje. Laat 15 minuten staan.
  • Vet alvast een mengkom in met olie.
  • Meng voor het deeg het speltmeel, speltbloem, suiker en zout in een kom. Roer dit door elkaar. Voeg dan pas de gist toe, want gist en zout houden niet van elkaar.
  • Voeg vervolgens de plantaardige melk en chiazaad-eieren toe en kneed de ingrediënten op het werkblad 10 minuten met je handen tot een plakkerig deeg. Het deeg hoort plakkerig te zijn. Geen meel toevoegen! Je kunt het deeg ook de keukenmachine laten kneden.
  • Meng vervolgens de gesmolten olie beetje bij beetje door het deeg en kneed dit tot een mooi en soepel deeg. Je kunt controleren of het deeg elastisch genoeg is door een vierkant raampje te trekken tussen je vingers. Is dit niet het geval? Kneed dan verder.
  • Kneed vulling 1 door het deeg heen.
  • Maak een ronde bal van het deeg en leg het in de ingevette mengkom. Dek de kom af met plastic folie en laat dit 60 minuten op een warme plek rijzen (kamertemperatuur). Dit is de eerste rijs.

Vulling 2

  • Mix voor vulling 2 de rozijnen, dadels, gesmolten olie, kaneel, suiker en plantaardige melk in de foodprocessor tot een gladde pasta. Zet opzij.

Deeg deel 2

  • Vet de werkplek in met een beetje olie om plakkend deeg te voorkomen.
  • Druk de lucht met een vuist uit het deeg en bol het deeg zachtjes op. Laat het 15 minuten afgedekt op het werkblad rusten.
  • Rol het deeg uit tot een niet al te dikke en te dunne rechthoekige lap. Je moet dit op gevoel rollen. In ieder geval is de lengte niet langer dan een halve meter.
  • Smeer vulling 2 over het deeg en laat 1 centimeter van de uiteindes leeg.
  • Rol het deeg in de lengte strak op en druk de uiteindes ietwat dicht.
  • Snijd de deegrol in 12 gelijke stukken.
  • Leg een stuk bakpapier in de springvorm en vet de zijkanten van de vorm in.
  • Leg de stukken deeg met de vulling naar boven in de springvorm. Het maakt niet uit als er ruimte tussen de stukken ligt.
  • Laat het deeg afgedekt met plastic folie 45 minuten op een warme plek (kamertemperatuur) rusten. Dit is de tweede rijs.
  • Verwarm tegelijkertijd de oven voor op 190 °C.
  • Strooi gehakte walnoten en geraspte kokos over de broodjes. Bak de vegan kaneelbroodjes 30 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de broodjes zonder de zijkanten van de springvorm afkoelen op een rooster.

Glazuur

  • Meng voor de topping 2 eetlepels poedersuiker met 1 eetlepel water en besprenkel de afgekoelde broodjes ermee.

Tip: Ik heb nog veel meer heerlijke recepten voor vegan brood gemaakt. Ik deel ze graag met je op mijn website.

Veelgestelde vragen over vegan kaneelbroodjes

Hoelang blijft een kaneelbroodje goed?

Een kaneelbroodje blijft minstens 3 dagen goed. Mits je het broodje bewaard in een afgesloten zak of bak.

Hoe krijg ik de kaneelbroodjes weer knapperig?

Je krijgt de kaneelbroodjes weer knapperig door ze 5 tot 10 minuten in de oven op te bakken. Dit kan alleen als het glazuur er nog niet op zit.

Kan ik ander bloem gebruiken dan spelt?

Je kunt tarwebloem en -meel gebruiken als alternatief. Houd er rekening mee dat het recept en de broodjes een andere smaak en structuur kunnen krijgen.

Kan ik de vegan kaneelbroodjes invriezen?

Je kunt de vegan kaneelbroodjes invriezen. Gebruik hiervoor een afgesloten zak of bak. Volgens het Voedingscentrum kun je brood maximaal 1 maand in de vriezer bewaren.

Heb je het recept gemaakt? Of heb je een vraag? Laat een reactie achter in de comments. Of deel een foto van je baksel op Instagram met #thisisjoan. Vind ik leuk.


Reacties

4 reacties op “Recept: vegan kaneelbroodjes van spelt”

  1. Waaauw Lysanne, dit ziet er echt geweldig uit! Ik wil al zo lang een keer cinnamon buns maken. Ik sla je recept meteen op :D

    1. Hihi, dankjewel! Het is een (leuk) werkje en zo de moeite waard ;).

  2. Jessica J. avatar
    Jessica J.

    Dit ziet er zooo ongelooflijk lekker uit! Ik hou van hazelnoten. ♥

    1. Dankjewel :) Hazelnoten zijn inderdaad lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!