Stoofpeertjes zijn een klassiek nagerecht in mijn familie. Het is ons standaard toetje tijdens de feestdagen. Daar gaf ik echter een draai aan. Met deze vegan stoofpeertjes zonder suiker en alcohol, maar met chai thee en pure chocolade. Ben je benieuwd naar het recept? Lees dan verder.
Wat zijn stoofperen?
Stoofperen zijn peren die worden gestoofd in een mengsel van water, suiker, rode wijn of bessensap. Deze kookmethode zorgt ervoor dat de peren zacht worden en een diepere smaak krijgen. Het resultaat is een smakelijk gerecht met een zoete en kruidige smaak.
Waar komen stoofperen vandaan?
Waar stoofperen vandaan komen, is niet exact bekend. Wel weten we dat deze fruitsoort als eerst werd gekweekt aan de voet van de Tiensjang in Centraal-Azië. Vervolgens werden ze meegenomen naar de Balkan waar peren verder werden ontwikkeld. Pas in de zestiende eeuw kwamen handperen in Frankrijk en Italië.
5 soorten stoofpeertjes in de prehistorie
Ook weten we dat de stoofpeer in de prehistorie al bekend was. Volgens Gastropedia waren er in die tijd ‘slechts’ 5 soorten bekend. De Grieken vonden de (stoof)peer een prachtig product. Zij gebruikten ze als medicijn tegen misselijkheid. De Griekse dichter Homerus noemde peren zelfs een ‘gift van de goden’.
Stoofpeertjes zonder suiker en alcohol
Voor het traditionele stoofperen recept gebruik je suiker, rode wijn of bessensap. In mijn familie hebben we dit echter nooit gedaan. Wij maken het stoofpeertjes recept zonder suiker en zonder alcohol. Een beetje water en kaneel, en je hebt overheerlijke stoofperen.
Stoofpeertjes met chai thee een krokant laagje pure chocolade
Eigenlijk mag je een oud familierecept niet aanpassen, vind je niet? Toch heb ik het gedaan. Ik heb namelijk stoofpeertjes in zelfgemaakte chai thee gestoofd. Chai thee is een aromatische en kruidige theesoort die zijn oorsprong vindt in India. Elke regio heeft zijn eigen kruidenmix, zoals steranijs en gember.
Naast de chai thee heb ik de stoofperen in gesmolten pure chocolade gedoopt en ze daarna door gehakte walnoten gerold. Het resultaat? Overheerlijke stoofpeertjes zonder alcohol en suiker. Kom, laten we samen gezonde stoofpeertjes maken.
Hoe maak je de chai stoofperen?
Chai stoofpeertjes met pure chocolade
Benodigdheden
- 1 grote pan
- 1 groot bord
- 1 hittebestendig bakje
- 1 stuk bakpapier
Ingrediënten
Stoofperen
- 8 stoofpeertjes (bijv. Gieser Wildeman)
- 3 kardemompeulen (geplet)
- 1 theelepel kaneel
- 4 kruidnagels
- 3 cm gemberwortel in plakjes
- 10 peperkorrels
- snuf nootmuskaatpoeder
- water
Chocolade
- ½ reep pure chocolade
- 1 hand walnoten
- poedersuiker ter garnering
Bereidingswijze
- Was de stoofpeertjes goed af en leg ze in de grote pan.
- Doe de kardemompeulen, kaneel, kruidnagels, plakjes gemberwortel, peperkorrels en nootmuskaat in de pan.
- Voeg zoveel water toe dat de stoofperen onder water staan. Laat ze ongeveer 30 minuten op laag vuur sudderen of totdat ze zacht zijn, maar niet te zacht. Controleer tussentijds door met een vork in een stoofpeer te steken.
- Laat de peertjes afkoelen.
- Smelt de pure chocolade au-bain-marie en hak ondertussen de walnoten fijn. Leg de fijngehakte walnoten op een bord en pak alvast bakpapier.
- Dip voorzichtig de stoofperen in de chocolade en rol ze door de fijngehakte walnoten, zodat er een laagje over de chocolade komt.
- Zet de stoofperen rechtop op het bakpapier en laat de chocolade hard worden.
- Strooi poedersuiker over de stoofpeertjes en serveer direct.
Notities
Meer heerlijke vegan desserts
Deze vegan stoofpeertjes zonder suiker doen het altijd goed als dessert. Zoek jij meer vegan recepten als dessert? Op mijn website zit je goed. Probeer ook eens de volgende gerechten:
Ik ben benieuwd wat je van deze vegan chai stoofperen vindt. Laat je een reactie en beoordeling achter?
Geef een reactie